Du har kanskje brukt sommerferien på å gjøre deg opp noen tanker om hva det er du holder på med, og hva du kunne ønske å gjøre. Samtaler med andre om temaet kan også bidra til at det som har vært litt tåkete i en travel hverdag kommer klarere fram.
Sommerferien er et godt tidspunkt for å gjøre opp status og mange begynner å se seg om etter noe nytt.
Men å bytte jobb er en stor beslutning og det kan lønne seg å gå litt grundig til verks før du kaster deg ut i det. Det å være i en rekrutteringsprosess tar både tid og oppmerksomhet.
La ikke det hindre deg i å teste ut hva markedet mener om din kompetanse, og hva den er verdt. Ikke minst det siste er mange spent på. Men det er også viktig å vite når du skal lukke døren og finne roen der du er.
Min erfaring fra mange år med headhunting er at dersom man først har begynt å lukte på ny jobb etter å ha sittet stille noen år ender det som oftest opp med et jobbytte. Jeg har svært ofte opplevd at gode kandidater som ikke nådde helt opp i akkurat den stillingen, likevel endte opp med å bytte jobb i løpet av det neste halvåret.
Er det fordi gresset er så mye grønnere på den andre siden? Det er lett å tenke at det er grønnere på den andre siden. Å tro dette kan være å gå i en felle. Forventningene blir skuffelsens ambassadør. Du vet hva du har, men ikke hva du får. Og de sier jo at “Gresset er grønt der hvor man er, hvis man bare husker å vanne det”.
Dette er ikke for å skremme deg fra å se deg om etter ny jobb. Det handler bare om å gjøre en grundig vurdering av hvordan “ståa” er.
For noen ganger er det faktisk grønnere på andre siden av gjerdet.
Det å bytte jobb når du er misfornøyd med jobben bør gjøre deg enda mer bevisst i valget av ny arbeidsgiver. Sjansen for at du søker deg bort fra noe, i stedet for å søke deg til noe du virkelig har lyst på er stor.
Misnøyen med nåværende arbeidsgiver gjør deg lite sanseskarp. Du skal bort for enhver pris, og er alt for lite opptatt av tegn og signaler du burde vært oppmerksom på.
Undersøkelser gjort i Norge, viser at 8 av 10 trives på jobben. Til tross for det vurderer over halvparten å bytte jobb innen to år.
Vi vil oppleve noe nytt og motiveres ikke lenger av gullklokke for lang og tro tjeneste. Vi har lav arbeidsledighet og hvis man mistrives er det relativt lett å få ny jobb. Mange er positive til å jobbe flere steder og skaffe seg bred erfaring. Tryggheten som før lå i ansettelsesforholdet, ligger nå i den ansattes kompetanse.
Vi er veldig åpne for nye muligheter!
Og det er positivt. Det hjelper både deg som arbeidstaker og bedriftene med å ikke stagnere. Å få nye tanker og et nytt blikk på ting er alltid positivt.
Dersom du har bestemt deg for å bytte jobb vil jeg anbefale deg å se i databaser, ta kontakt med rekrutteringsfirmaer og bemanningsbyråer. Hos et bemanningsbyrå kan du teste ut alternative arbeidsgivere før du tar en endelig beslutning om hvor du skal jobbe.
Se hva Optoteam kan tilby optikere som vurderer å bytte jobb.
Over halvparten av de som bytter jobb sier at jobben ikke svarer til forventningene som ble skapt i intervjuet.
Hva kan være årsaken til det? Hvordan skal du kunne vite at du vil trives? Hvor gikk det galt? Alt virket jo så bra.
Jobben virket spennende etter å ha lest annonsen. Kontakten og kjemien med de du møtte på intervjuet var også på plass. Intervjuene var slik at du gledet deg til å begynne.
Det er ikke til å stikke under en stol at både de som representerer bedriften og eventuelle rekrutterere ofte overselger stillingen til en viss grad. Det kalles «å pynte bruda» på bedriftsspråket. Og realitetene er ikke helt de samme som ble forespeilet, og som du takket ja til.
Det er ikke unaturlig at både arbeidsgiver og arbeidstaker tar i litt ekstra i en rekrutteringsprosess. Det er helt normalt. Men vi må passe oss for å overdrive. Juge “lagom” heter det i Sverige.
Det er heller ikke sånn at arbeidsgiver bevisst forsøker å lure deg. Samtaler styres av egne virkelighetsbilder. De kan som kjent være ganske så forskjellige.
Jeg bisto en gang en oppdragsgiver jeg kjente ganske så godt i en slik prosess. Han var på jakt etter en selvstendig leder som kunne ta selvstendige beslutninger. Det fikk han, og det gikk ikke bra.
Jeg burde stoppet den ansettelsen.
Jeg var klar over at han var en kontrollfreak som ville ha en finger med overalt. Men den selvinnsikten var ikke til stede hos han. Hun som fikk stillingen, en riktig dyktig dame, ble ikke der lenge.
En annen situasjon som kan skape vansker er når det foreligger en ny strategi for virksomheten og det er ønskelig med en ny samarbeidskultur. Det krever ofte nyrekrutteringer. Da sitter sjefen entusiastisk og beskriver «det nye selskapet».
For i sjefens hode har forandringen allerede skjedd.
At det i virkeligheten tar et par år å komme dit, om man i det hele tatt lykkes med forandringen, har gått i glemmeboken. Han styres av sine bilder av hvordan det skal bli. De som ansettes møter en helt annen virkelighet når de møter på jobben.
Som eksemplene over viser: Det kan gå galt dersom man lover for mye i intervjuet. Som jobbsøker vil jeg derfor oppfordre deg til å være kritisk til stillingsannonsen og å komme godt forberedt til intervjuet. I dag har kandidater lov til å stille kritiske spørsmål.
Et tips er å notere deg ned noen spørsmål du ønsker svar på basert på det som står i stillingsannonsen. Og hva som ikke står der. Noen ganger er det kanskje ting man ønsker svar på, som ikke arbeidsgiver har opplyst om.
Og jeg vil oppfordre arbeidsgivere til å gjøre en realitetsorientering av bedriften før intervjurundene – hvor er vi nå, hvor ønsker vi å gå? Det er ikke noe galt i å fortelle en potensiell ny arbeidstaker om hvordan du ønsker at bedriften skal utvikle seg. Men vær tydelig på om det er slik nå, eller om dette er noe man jobber med.
Det er et spørsmål jeg har fått utallige ganger. Et spørsmål det selvfølgelig ikke finnes noe fasitsvar på. Her trekkes man mellom frykten for å virke ustabil og vinglete om man bytter for ofte, og for traust og lite ambisiøs om man blir sittende for lenge på samme sted.
I henhold til hva vi tidligere har vært innom i denne artikkelen kan det være smart å vurdere et jobbytte selv om du trives der du er i dag. Da sikrer du at du søker deg til noe og ikke fra noe.
Det er et gunstig utgangspunkt både for deg selv og en eventuell ny arbeidsgiver. Da handler jobbyttet mer om å ta et grep om sin egen karriere og utvikling.
Hvor du befinner deg i yrkeskarrieren vil være av betydning. I starten er det naturlig å bytte litt ofte. Etter 50 skal du kanskje tenke deg godt om. Du blir neppe stemplet som ustabil om du har flere jobber av 3 års varighet på din CV.
Det er også tillatt å forlate en jobb tidlig hvis du føler det er feil sted for deg, eller at det som ble lovet i intervjuet ikke stemte med virkeligheten. Men blir det for mange slike hendelser tett etter hverandre vil de slå tilbake på deg.
Å ha en god begrunnelse for mange jobbbytter knyttet til din lære- og utviklingsprosess er en grei årsak som blir akseptert.
Vi skal heller ikke glemme at det gjerne er enklere å forhandle lønn i forbindelse med et jobbytte enn med den gamle sjefen. De færreste går ned i lønn når de bytter jobb.
Men for all del, la ikke økonomi være eneste eller viktigste kriterium når du skal bytte jobb. Å heve din kompetanse og utvide din erfaring er også viktige faktorer.
Optoteam har etablert en metode som fungerer som en jobbportal. Med basis i selskapets to hovedområder, innleie av optikere til kunder og rekrutteringsoppdrag for kunder, oppstår det en arena for optikere som vurderer å finne en ny arbeidsgiver.
Noen ganger har vi oppdrag som optikere som henvender seg til oss kan gå rett inn i. Langt mer vanlig er det at optikeren som henvender seg til oss gjennomfører oppdrag hos kunder av Optoteam. Kunden kan være en aktuell framtidig arbeidsgiver.
På den måten kan kandidaten bli kjent med en ny arbeidsgiver og vice versa. Det er hva vi kaller en perfekt prøvetid. Du er selvfølgelig ansatt i Optoteam i perioden du er på leting. Her kan du teste ut alternative arbeidsgivere uten å få et stempel som ustabil. Her blir hyppige jobbytter bare nyttig erfaring.
Andre ganger trives optikeren så godt med å være ambulerende at han eller hun velger å bli en del av Optoteams faste kjerne av optikere. Det er en perfekt utsiktsplass for den som speider etter nye muligheter.
Ta kontakt for å høre mer, eller send oss en CV så tar vi kontakt.