optoteam-katarakt

Katarakt: Øyesykdommen grå stær

Katarakt, også kjent under navnet grå stær, er en øyesykdom der linsen i øyet blir stivere og mister sin klarhet og blir ugjennomsiktig. Det vil oppleves nesten som å se gjennom en frostbitt rute full av rim.

Når linsen i øyet blir stivere og ugjennomsiktig vil den slippe mindre lys inn til netthinnen. Dette gjør at synet påvirkes på alle avstander. De fleste med grå stær vil oppleve å bli nærsynte, og trenger derfor kanskje ikke lesebriller lenger.

Ved grå stær vil øyet trenge mer tid til å omstille seg, noe som kan gjøre det vanskelig å se ordentlig ved skiftende lysforhold. 

Dette kan resultere i blendingsproblemer. Det vil gjøre det vanskelig å kjøre bil i mørket på grunn av blending fra motgående trafikk. Ofte vil de som har katarakt oppleve at de ser bedre i mørke eller i svakt opplyste rom enn i skarpt lys. 

Grunnen til at mange ser bedre i mørket når de har katarakt er at pupillen utvider seg i mørket. Da slipper linsen inn mer lys, som gjør det lettere å se. 

I tillegg kan mange med grå stær slite med tåkesyn. 

Selv om grå stær kan være plagsomt, er det ingen smerter, svie eller kløe forbundet med denne sykdommen. 

Utvikling av katarakt

Grå stær er en svært vanlig øyesykdom og vil ramme de aller fleste av oss før eller siden. Halvparten av alle 75- åringer har slike linseforandringer og er du i 80-årene har nesten alle det. 

Faktisk er katarakt en av de mest vanlige årsakene til blindhet i verden. 

Det som skjer rent fysisk i øyet er at proteinene som finnes i øyelinsen begynner å klumpe seg. Dette vil gjøre at det ikke slipper nok lys inn til netthinnen gjennom linsen. Stort sett skjer dette på grunn av alder, men det kan også være andre ting som forårsaker katarakt.

Det varierer veldig hvordan grå stær utvikler seg. Hos mange går det så gradvis at de nesten ikke legger merke til endringen, men hos noen vil utviklingen gå raskt og det vil være behov for behandling. Dette er en av grunnene til at det er viktig å teste synet regelmessig.

Symtomer på grå stær:

  • tåkesyn
  • blendingsproblemer
  • vanskelig å lese liten skrift

Ved utvikling av katarakt kan sykdommen utvikle seg enten på ett eller begge øynene. Stor sett vil man få katarakt på begge øynene, men det finnes unntak.

Grå stær hos yngre mennesker

Selv om katarakt i utgangspunktet er en aldersbetinget øyesykdom, kan også yngre mennesker blir rammet av grå stær. 

Hos yngre mennesker vil grå stær skyldes skade i linsen eller det oppstår som følge av diabetes eller som en bivirkning av medisiner. 

Grå stær kan også være medfødt. Da er det ofte på grunn av arv, eller fordi mor var rammet av røde hunder i løpet av graviditeten. I Norge undersøkes alle spedbarn for blant annet grå stær. 

Det ser også ut til at nærsynte utvikler grå stær tidligere enn andre. 

Forebygging av katarakt

Som nevnt er aldring den mest vanlige årsaken til at man utvikler grå stær. Men, i enkelte tilfeller kan man som nevnt utvikle grå stær som følge av andre sykdommer, medisiner eller skader på øyet. 

Derfor er det noen tiltak du kan gjøre selv for å forebygge utvikling av grå stær:

Selv om det er noen ting du kan gjøre for å forebygge utvikling av grå stær, er det lite du kan gjøre med alderen. Katarakt er en naturlig konsekvens av aldringsprosessen.

Selv om man kan ha arvelig anlegg for sykdommen er ikke dette noe du trenger å tenke så veldig mye på – dette er tross alt en av de vanligste aldersbetingede øyesykdommene.

Behandling av katarakt

Har du først fått katarakt kan det behandles slik at du får tilnærmet normalt syn igjen. 

Behandlingen av grå stær er en enkel operasjon hvor kirurgen fjerner den gamle linsen som ligger inne i linsekapselen og bytter den ut med en ny i plast. En slik operasjon tar vanligvis ikke mer enn 20 minutter og mange kan gå på jobb allerede dagen etter en operasjon. 

Etter en slik operasjon skal du bruke øyedråper i en tid etterpå. Det er også vanlig å dekke til det opererte øyet med en bandasje i uken etter operasjonen.

Har du katarakt i begge øynene vil legene vanligvis operere ett om gangen. Da er det vanlig å operere med et par måneders mellomrom.

Hvis du mistenker at du kan ha grå stær, vil din optiker raskt kunne fastslå dette og henvise deg til en øyelege for videre behandling. 

De fleste pasientene som opereres får bedre syn i etterkant av operasjonen. Det avhenger av at det ikke er underliggende sykdommer som er årsaken til katarakten.

Må jeg operere?

Hvis du får katarakt vil synet sakte bli dårligere. Ved operasjon opplever de aller fleste å få bedre syn, men du må ikke gjennomføre en operasjon. Ta gjerne både synstest og snakk med en øyelege for å kartlegge hvor godt synet ditt er og om du bør operere nå eller om du kan vente. 

Om du ikke opererer i det hele tatt vil synet fortsette å bli dårligere. Kjører du for eksempel mye bil vil du kanskje vurdere en operasjon for å kunne fortsette med kjøringen. Selv om synet blir bedre ved operasjon vil mange fortsatt trenge for eksempel lesebriller.

Noen må operere fordi de har andre øyeproblemer som må behandles og katarakten er til hinder. Da opererer legene ofte katarakten samtidig som du opereres for den andre øyesykdommen. 

Vil du ikke operere bør du undersøke om du trenger nye briller, eller om du trenger en brille i tillegg til den du bruker, for eksempel en lesebrille. Da vil du kunne få mest mulig ut av det synet du har. 

Mulige (men sjeldne) komplikasjoner etter operasjon

De aller fleste kataraktoperasjoner er vellykkede, rundt 95 % av pasientene får tilbake normalt syn. Likevel kan det som ved alle andre operasjoner oppstå komplikasjoner i etterkant, selv om det er veldig sjelden.

Infeksjon

En av de vanligste komplikasjonene etter en operasjon er infeksjon – dette vil gi betennelse og smerter. En infeksjon etter operasjon vil vanligvis oppstå i løpet av den første uken.

Selv om det er sjelden, er dette en alvorlig komplikasjon. Dersom du får en infeksjon og den forblir ubehandlet vil du kunne miste synet. Slike infeksjoner er heldigvis enkle å behandle.

Symptomene vil være kraftige smerter i øynene, røde øyne og avtagende syn. Opplever du dette må du kontakte øyelege eller legevakt umiddelbart.

Ved operasjon av grå stær forebygger legene for infeksjon ved å injisere cefuroksim  i øyet.

Etterstær

Av dem som opereres for grå stær, er det en del som utvikler etterstær. Det betyr at hinnen som linsen satt i har blitt ugjennomsiktig. Dersom du får etterstær vil du få de samme symptomene som ved vanlig katarakt. 

Sjansen for å utvikle etterstær er større jo yngre man er. Etterstær oppstår vanligvis i løpet av et år etter grå stær-operasjonen. Skulle du være uheldig å utvikle etterstær kan det heldigvis behandles med laser. Dette er en svært effektiv og smertefri behandling. 

Netthinneløsning

Etter en kataraktoperasjon er det også en mulighet for at netthinnen i øyet løsner. Dette skjer ytterst sjelden, men kan gi alvorlige skader på synet. Netthinneløsning krever umiddelbar behandling av øyekirurg. 

Får du problemer med synet etter en kataraktoperasjon må du oppsøke lege umiddelbart.

Aktuelle hjelpemidler

Dersom det ikke er aktuelt med operasjon, kan du benytte deg av flere ulike hjelpemidler for å være mindre plaget av katarakten.

Siden øynene ofte bli følsomme for sterkt lys og synet blir tåkete er det svært aktuelt å tilpasse mobiltelefon og pc slik at de ikke lyser så skarpt. I tillegg kan du forstørre tekst så det blir lettere å lese. Er du veldig plaget kan det også være aktuelt å bruke en app eller funksjon som leser opp teksten på skjermen.

Har du problemer med å lese eller se på tv kan lupe eller en lese-tv som kan forstørre teksten.

For å skåne øynene mest mulig i skarpt lys er det også fornuftig å vurdere bruk av filterbriller og ekstra solskjerming i form av for eksempel caps eller parasoll. 

Siste artikler

optoteam-riktig-solbrille

Hvordan velge riktig solbrille

Hvordan velge riktig solbrille
Guro%20Hadeland

Guro Olerud - omsetningen har økt i perioden vi har benyttet Optoteam

Omsetningen har økt i perioden vi har benyttet Optoteam
Quit_job_3

Når nøkkelmedarbeidere velger å slutte

Når nøkkelmedarbeidere velger å slutte
Optoteam-Andre%20Uldal

Trenger du en optiker på lørdager?

Trenger du en optiker på lørdager?
Blue-light_3

Blått lys og dets påvirkning av øynene

Blått lys og dets påvirkning av øynene
Eye-cancer_2

Kreft i øynene

Kreft i øynene
5ee9d40a80713e46657ae86e_Her-er-noen-situasjoner2-p-1080

Kontakt oss

Er du en optiker og vil jobbe hos oss eller har du en bedrift som trenger en optiker?

Populære artikler

optoteam-jobbsokerportal-optikere

Optoteam: En jobbsøkerportal for optikere

Optoteam: En jobbsøkerportal for optikere
optoteam-var-redningen-for-specsavers-i-knarvik

Optoteam var redningen for Specsavers i Knarvik

Optoteam var redningen for Specsavers i Knarvik
IMG_9321

Hos Hitz Optikk i Larvik ble Optoteam løsningen

Hos Hitz Optikk i Larvik ble Optoteam løsningen
Optoteam_5_Years

Brev til optikerbransjen

Brev til optikerbransjen
optiker-er-du-nysgjerrig-pa-nye-muligheter

Optiker – er du nysgjerrig på nye muligheter?

Optiker – er du nysgjerrig på nye muligheter?
verdt-a-vite-om-det-aldrende-oyet-2

Verdt å vite om det aldrende øyet

Verdt å vite om det aldrende øyet
lonn_optiker

Optikerlønn: Hva tjener en optiker

Lurer du på om du får riktig lønn som optiker? Last ned vår lønnsguide som gir deg statistikk over optikers lønninger.

Våre tjenester

innleie-right

Innleie

Rekrytering_optoteam

Rekruttering

Optiker-og-assistent-right

Standby optiker

Del denne artikkelen