optoteam-presbyopi

Hva er presbyopi og hvordan kan tilstanden korrigeres?

Presbyopi er en øyetilstand som rammer oss alle. Vanligvis vil den inntreffe i 40-45-årsalderen. Det første tegnet er at øyet ikke greier å fokusere skarpt på ting som er nære deg. Det er heller ikke uvanlig med tretthet, hodepine og stiv nakke.

La meg først presisere at presbyopi ikke er en øyesykdom, og du trenger ikke å bekymre deg om du blir fortalt at du har utviklet denne tilstanden. Det er en naturlig konsekvens av å bli eldre. Presbyopi forårsakes av at øyelinsen, som ligger bak iris (regnbuehinnen) blir mindre elastisk når du blir eldre. Presbyopi kalles også alderslangsynthet (og på folkemunne “gammelmannsyn”). 

Linsens jobb er å bryte av de strålene som slipper inn i øyet for å kunne danne et bilde på netthinnen. Og for å kunne bryte av disse strålene når du holder ting tett på deg, må linsen endre fasong. Linsens elastisitet og evne til å endre krumning avtar med årene.

Med alderen får vi derfor nedsatt nærsyn, og over tid blir det dårligere og dårligere. Når vi blir rundt 65 har linsene mistet all evne til å krumme seg.

Plagene forbundet med presbyopi er ofte mest merkbare tidlig på morgenen og i dårlig lys.

Merk også: Alderslangsynthet er ikke det samme som vanlig langsynthet. Vanlig langsynthet skyldes at øyet er for kort i forhold til øyets evne til å bryte lys, eller at øyets evne til å bryte lys er for svak. 

Selv om presbyopi og vanlig langsynthet ikke er det samme, vil langsynte normalt få problemer med presbyopi tidligere enn personer med normalt syn eller nærsynte. Dette fordi langsynte har et litt kort øye som gjør at øyet jobber kontinuerlig med å justere for å skape et skarpt bilde på netthinnen. Når evnen til å justere blir mindre, får de tidligere problemer med nærsynet.

Hjelpemidler for alderslangsynthet

Når elastisiteten i linsen avtar, vil du oppleve alt som kommer nært deg som uskarpt. De fleste av oss forsøker i første omgang å strekke armene langt ut for å kompensere. 

Når armene ikke er lange nok behøves det hjelpemidler. For det er dessverre ikke noen muligheter for å utføre øvelser eller synstrening for å unngå at dette skjer. 

Selv kirurgi kan ikke gi deg tilbake elastisiteten til øyelinsen. Derimot kan man få operert inn intraokulære linser – dette kommer vi tilbake til.

Her vil alle altså med 100% sikkerhet bli presbyope før eller siden.

Men du behøver ikke fortvile, da det finnes mange måter man kan få korrigert dette på i dag. Eksempler er lesebriller, progressive briller og multifokale kontaktlinser.

De ulike hjelpemidlene

Selv om vi alle kommer til å oppleve presbyopi og tilstanden ikke kan forhindres betyr ikke det at vi må avfinne oss med plagene. Vi ønsker jo alle å se godt, både på lang og kort avstand, uansett alder. Noen hjelpemidler vi kan ta i bruk er:

Lesebriller

Dersom du bare trenger en brille til lesing, eller vil ha en egen brille til dette formålet, kan en brille med samme brytning i hele glasset være et godt valg.

Bifokale briller

Bifokale briller egner seg for personer med presbyopi som også trenger synskorrigering for nærsynthet, langsynthet eller skjeve hornhinner. Brilleglassene har to forskjellige styrker, og du vil merke et klart skille i glassene.

Trifokale briller

Trifokale briller er en brille som korrigerer tre forskjellige arbeidsavstander. Disse brillene har også klare skiller mellom de tre styrkene i glassene.

Progressive briller

Progressive briller kan sies å være en videreutvikling av trifokale briller, der det er en glidende overgang mellom styrkene i glassene. De tre feltene i glassene vil være tilpasset din avstandsstyrke og nærstyrke med et mellomfelt som sørger for en naturlig overgang mellom avstands- og nærfeltene.

Multifokale kontaktlinser

Multifokale kontaktlinser er linser som har flere styrker, og er kontaktlinsenes svar på progressive briller. Disse linsene sørger for at du ser godt på alle avstander.

Intraokulære linser

Intraokulære linser er kunstige linser som blir operert inn i øyet for å erstatte den gamle linsen din. De har først og fremst blitt brukt til å behandle grå stær, men det blir stadig mer vanlig å bruke intraokulære linser ved presbyopi. Dagens intraokulære linser er multifokale og vil sørge for at du kan se rimelig skarpt både på nært hold og på avstand. Samtidig kan de også korrigere for eventuelt nærsyn eller langsyn.

Forløp ved utvikling av presbyopi

Det er naturlig at linsen i øyet stivner som følge av at linsen og dens omgivelser blir eldre. 

Som tidligere nevnt vil tilstanden ikke forsvinne når du først har blitt presbyop. Du vil få problemer med å lese på nært hold. Heldigvis finnes det hjelpemidler som kan gi bedre nærsyn.

I en periode etter at presbyopi har oppstått, vil nærsynet bli dårligere og dårligere før det stabiliserer seg. Frem til dette skjer må du regne med å skifte styrke i brilleglassene eller linsene dine med noen års mellomrom. 

Siste artikler

optoteam-riktig-solbrille

Hvordan velge riktig solbrille

Hvordan velge riktig solbrille
Guro%20Hadeland

Guro Olerud - omsetningen har økt i perioden vi har benyttet Optoteam

Omsetningen har økt i perioden vi har benyttet Optoteam
Quit_job_3

Når nøkkelmedarbeidere velger å slutte

Når nøkkelmedarbeidere velger å slutte
Optoteam-Andre%20Uldal

Trenger du en optiker på lørdager?

Trenger du en optiker på lørdager?
Blue-light_3

Blått lys og dets påvirkning av øynene

Blått lys og dets påvirkning av øynene
Eye-cancer_2

Kreft i øynene

Kreft i øynene
5ee9d40a80713e46657ae86e_Her-er-noen-situasjoner2-p-1080

Kontakt oss

Er du en optiker og vil jobbe hos oss eller har du en bedrift som trenger en optiker?

Populære artikler

optoteam-jobbsokerportal-optikere

Optoteam: En jobbsøkerportal for optikere

Optoteam: En jobbsøkerportal for optikere
optoteam-var-redningen-for-specsavers-i-knarvik

Optoteam var redningen for Specsavers i Knarvik

Optoteam var redningen for Specsavers i Knarvik
IMG_9321

Hos Hitz Optikk i Larvik ble Optoteam løsningen

Hos Hitz Optikk i Larvik ble Optoteam løsningen
Optoteam_5_Years

Brev til optikerbransjen

Brev til optikerbransjen
optiker-er-du-nysgjerrig-pa-nye-muligheter

Optiker – er du nysgjerrig på nye muligheter?

Optiker – er du nysgjerrig på nye muligheter?
verdt-a-vite-om-det-aldrende-oyet-2

Verdt å vite om det aldrende øyet

Verdt å vite om det aldrende øyet
lonn_optiker

Optikerlønn: Hva tjener en optiker

Lurer du på om du får riktig lønn som optiker? Last ned vår lønnsguide som gir deg statistikk over optikers lønninger.

Våre tjenester

innleie-right

Innleie

Rekrytering_optoteam

Rekruttering

Optiker-og-assistent-right

Standby optiker

Del denne artikkelen